Over Henk Odding

Home

 

henk odding

Fotografie, waarom?

 

Fotograferen is altijd mijn hobby geweest. Die hobby werd een passie toen ik dacht een mooie foto gemaakt te hebben, maar achteraf bleek de scherptediepte verkeerd ingesteld te zijn. Vanaf dat moment ben ik mij steeds meer in de fotografie gaan verdiepen. Het werd een zoektocht naar de oplossing van een probleem waarbij ik anderen nodig had om het te kunnen oplossen.

In 2012 ben ik gaan studeren aan de fotovakschool, eerst in Boxtel, later in Rotterdam. In september 2014 ben ik met succes afgestudeerd.

Wat is een foto, wat is fotograferen? Een foto is een plaatje, een afdruk, vastgelegd op een bepaald moment. Het is ook de registratie van emoties, een lach, een traan. Tegelijk is het ook een zoektocht naar de karakteristieke eigenschappen van de persoon die je wilt vastleggen. Laat je jezelf zien zoals je bent of ben je zo verlegen dat je niet aandurft om jezelf te laten zien? De tijd nemen die je zelf nodig hebt, de tijd die ik nodig heb om een plan te bedenken, dat hoort erbij. Het is een proces:

Elkaar leren kennen, plannen maken, fotoshoot uitvoeren, foto’s presenteren en de financiële afwikkeling, dat is mijn manier van fotograferen. Een boeiend geheel!

Waar ben ik naar op zoek? Ten diepste is foto’s maken voor mij een zoektocht naar de glimlach van mensen die elkaar goed kennen, naar de glimlach die ik van mijn gehandicapte zoon krijg als hij mij ziet. Het contact tussen mensen, dat is waar ik naar op zoek ben. De rimpels en de wijsheid van ouderen zijn heel belangrijk. En het is een uitdaging om foto’s te maken: foto’s waarvan je achteraf zegt: dát is een mooie foto!!

Ik maak graag foto’s van personen die heel waardevol zijn voor zichzelf en voor een ander, met of zonder beperking. Mijn mogelijkheden liggen op een ander vlak dan de foto’s uit de mode- en glamourwereld. Ik zoek mijn momenten in het onderlinge contact of in een hobby, een leuke locatie. En ik wil graag van jou horen wat voor jou belangrijk is!!

Mensen aan het nadenken zetten over beperkingen, handicaps, over de moeilijke dingen van het leven. Over leven en dood, begrafenissen, doodgeboren kinderen, dat is de confrontatie die ik zoek.

Uit ervaring weet ik dat het belangrijk is om foto’s te laten maken, om die belangrijke, vaak emotionele, momenten nooit te vergeten!

Mijn uitgangspunt is: bij elk budget past een fotosessie en daarom wil ik graag eerst persoonlijk contact om daarna het zakelijke traject te bepalen.

Voor elk probleem is een oplossing, daar ga ik van uit.

Over mijzelf: ik ben geboren in Oldenzaal in 1961 en sinds 1986 gelukkig getrouwd met Alja. Wij hebben vijf kinderen, drie meiden en twee jongens. Onze jongste zoon is ernstig beperkt en heeft veel mogelijkheden om lief te hebben en liefde te geven. En het is deze jongste zoon die mij op het idee bracht om met fototoestel mijn bijzondere medemens te gaan zoeken.

Kijk voor mijn foto’s op Facebook.com/ henkoddingfotografie

En op de websites: www.gehandicaptenfotografie.nl

                                  www.henkoddingfotografie.nl